Μαρία Σχοινά • Ιατρός Νεφρολόγος, Θεσσαλονίκη

Blog

Θεραπείες Ιατρείο

Δίαιτα σε αιμοκάθαρση: Οφέλη και περιορισμοί

Δίαιτα σε αιμοκάθαρση: Οφέλη και περιορισμοί

Η αιμοκάθαρση είναι μια θεραπεία που βοηθά στη διήθηση των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού από το αίμα, όταν οι νεφροί δεν μπορούν πλέον να το κάνουν αυτό αποτελεσματικά. Η δίαιτα παίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της αιμοκάθαρσης, καθώς βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων των ηλεκτρολυτών, των υγρών και της πρωτεΐνης στο αίμα.

Στόχοι της δίαιτας σε αιμοκάθαρση

Οι βασικοί στόχοι της δίαιτας σε αιμοκάθαρση είναι οι εξής:

  • Έλεγχος των επιπέδων των υγρών
  • Έλεγχος των επιπέδων του νατρίου
  • Έλεγχος των επιπέδων του καλίου
  • Έλεγχος των επιπέδων του φωσφόρου
  • Προσοχή στη λήψη πρωτεΐνης

Ελέγχος των επιπέδων των υγρών

Οι ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη υγρών. Η ποσότητα του νερού που μπορεί να καταναλώσει ένας ασθενής εξαρτάται από τον όγκο των αποβαλλόμενων ούρων του. Ο ασθενής πρέπει να παρακολουθεί προσεκτικά την πρόσληψη υγρών του, ζυγίζοντας τον εαυτό του καθημερινά.

Έλεγχος των επιπέδων του νατρίου

Το νάτριο είναι ένα ηλεκτρολύτης που μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών και αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Οι ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη νατρίου σε λιγότερο από 2.000 χιλιοστόγραμμα την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγουν τα αλμυρά τρόφιμα, όπως τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα έτοιμα γεύματα, τα τυριά, τις ελιές, τα τουρσιά και τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα.

Έλεγχος των επιπέδων του καλίου

Το κάλιο είναι ένα άλλο ηλεκτρολύτης που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση. Τα υψηλά επίπεδα καλίου στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε αρρυθμίες καρδιάς. Οι ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη καλίου σε λιγότερο από 3.000 χιλιοστόγραμμα την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγουν τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε κάλιο, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Έλεγχος των επιπέδων του φωσφόρου

Ο φωσφόρος είναι ένα μέταλλο που μπορεί να αλληλεπιδράσει με το ασβέστιο στο αίμα και να οδηγήσει σε μείωση των επιπέδων του ασβεστίου. Τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν οστική αραίωση και κατάγματα. Οι ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη φωσφόρου σε λιγότερο από 1.200 χιλιοστόγραμμα την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγουν τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φωσφόρο, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα κόκκινα κρέατα, τα ψάρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Προσοχή στη λήψη πρωτεΐνης

Οι ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση χρειάζονται περισσότερη πρωτεΐνη από τους υγιείς ανθρώπους, καθώς η πρωτεΐνη βοηθά στην αποκατάσταση των ιστών που έχουν υποστεί βλάβη από τη νεφρική ανεπάρκεια. Ωστόσο, η υπερβολική πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων του φωσφόρου και του καλίου στο αίμα. Οι ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση πρέπει να λαμβάνουν περίπου 1.200-1.500 χιλιογραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα.

Βοήθεια από νεφρολόγο

Η δημιουργία μιας δίαιτας που να καλύπτει τις ανάγκες του ασθενή που κάνει αιμοκάθαρση μπορεί να είναι δύσκολη. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό ο ασθενής να συνεργαστεί με τον νεφρολόγο του.

Write a Comment